Wat is etherische olie en hoe pas je het toe?

Etherische olie is de aromatische of geurende olie die gewonnen wordt uit planten.
Elke plant heeft zijn uniek aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook zijn eigen toepassing. Het gebruik van deze oliën wordt in de gezondheidszorg aromatherapie genoemd.
Etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, verdund in een basisolie, in bad of je kan ze ook in geurbrander of aromalamp gebruiken, zodat je huiskamer, slaapkamer heerlijk ruikt.
Natuur zuivere aromatische oliën verdampen reinigt de atmosfeer van negatieve energieën, bacteriën ( bv als er iemand is geweest die verkouden is) en heeft altijd een positieve invloed op mens en dier.

Etherische olie is de aromatische of geurende olie die gewonnen wordt uit planten.

 

Toepassingen van etherische oliën

Verdampen
Alle essentiële of etherische oliën zijn antiseptisch en verdampen gemakkelijk. Het is daarom een prettige manier om een aangename geur en sfeer te creëren in je woonhuis of werkruimte. Doe wat water in het reservoir van een olieverdamper en voeg daar een paar druppels (maximaal 6) etherische olie aan toe. Steek het waxinelichtje in het aromalampje aan en al snel begint de olie te verdampen. Voor kleine ruimten en ruimten waar geen toezicht is op de vlam, kan ook een geursteent gebruikt worden.

Stomen en inhaleren
Stomen is een effectieve manier om essentiële oliën te gebruiken. Voeg 2 tot 4 druppels essentiële olie toe aan een schaal met heet water. Houdt uw hoofd onder een handdoek boven de schaal zolang als nodig is. Twee druppels essentiële olie op uw hoofdkussen of op een zakdoek kunnen wonderen doen.

Baden
Gebruik nooit onverdunde etherische oliën in het bad, maar vermeng ze met een neutrale badolie. Vermeng ca. 10 ml badolie met 4 tot 6 druppels etherische olie. Het warme badwater bevordert de opname van de etherische oliën door de huid. Een bad van ca. 15 minuten garandeert een optimale werking van de etherische oliën. Ook een verzorgend voetbad behoort tot de mogelijkheden. Gebruik daarvoor 2 druppels etherische olie met 2 eetlepels dode zeezout of 5 ml neutrale badolie.

Massage
Meng 2 tot 6 druppels etherische olie in 10 ml neutrale basisolie. Voor kinderen, ouderen en tijdens de zwangerschap wordt maximaal 1 druppel etherische olie per 10 ml basisolie aangeraden.
 
 
 
Do's

  • Gebruik goede olie zoals Volatile  die is wat duurder, maar wel van een veel betere kwaliteit
  • Koop flesjes met een druppeldopje zodat je de olie nauwkeurig kunt doseren
  • Bewaar je oliën op een donkere, koele plaats
  • Laat je goed informeren als je zwanger bent. Bepaalde vormen van aromatherapie zijn dan niet goed voor je
Don'ts
  • Koop geen flesjes olie die in de zon hebben gestaan, de kwaliteit van de olie gaat van warmte hard achteruit
  • Gebruik niet teveel olie, hier kan je huid van beschadigen
  • Maak geen gebruik van de stoombadmethode als je last hebt van astma, je kunt hier juist benauwd van raken

 

      13-09-2020 09:00
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten zodat we je in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn.
Accepteer geselecteerde cookies

De waardering van www.feelingsonline.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 157 reviews.